Zdrowe, domowe, najlepsze masło orzechowe
Masło orzechowe kojarzące nam się głównie z dietą amerykańską coraz częściej gości również na naszych stołach. Nie wszyscy wiedzą jednak, że masło orzechowe to nie tylko pyszna przekąska, ale również źródło wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. W świadomości osób lubiących orzeszki króluje przekonanie iż należy od nich stronić, bo są wysokokaloryczne i niezdrowe. Owszem orzechy arachidowe- czy też ziemne, z których zrobione jest masło orzechowe cechują się podobnie jak inne orzechy wysoką zawartością tłuszczu i co za tym idzie dużą kalorycznością, jednak są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, będącym skoncentrowanym źródłem energii dla tkanek i narządów, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu krwi, są niezbędnym składnikiem budulcowym komórek, a także według najnowszych badań przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Zdrowe masło orzechowe znajdziesz w tej ofercie https://sklep.pi-nuts.eu/kategoria-produktu/orzechy/pasty-orzechowe/ Pi-nuts.
Właściwości- czyli dlaczego warto jeść masło orzechowe
- Zawiera witaminy, głównie z grupy B oraz składniki mineralne, takich jak magnez, cynk, potas czy żelazo. Dzięki temu poprawiają pamięć i koncentrację, a także wspomagają umysł w walce ze stresem.
- Jest znakomitym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Dzięki aminokwasowi argininie, występującemu w składzie białkowym orzecha ziemnego, stanowi on doskonały posiłek po treningu siłowym.
- Wysoka zawartość błonnika szybko powoduje uczucie sytości i usprawnia procesy trawienne.
- Dzięki obecności cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych masło orzechowe wpływa pozytywnie na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej.
- Niesłodzone, naturalne masło orzechowe ma niski indeks glikemiczny i zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2.
- Wysoka zawartość witaminy E, a także polifenoli w skórce orzecha pozytywnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników i zapobiega procesom starzenia.
Jak rozpoznać dobre masło orzechowe?
Masło orzechowe powstaje poprzez ścieranie oraz mielenie orzechów arachidowych. Najlepsze masła to takie, które mają w sobie jedynie orzechy i są pozbawione dodatkowych składników. Dobre masło orzechowe powinno więc w składzie zawierać 100% orzechów arachidowych, bez żadnych dodatków takich jak inne tłuszcze, konserwanty, cukier czy substancje dodatkowe.
Stosowanie masła orzechowego
Jedną z wielu zalet masła orzechowego jest również jego wszechstronność. Najbardziej popularnym zastosowaniem masła orzechowego pochodzącym ze Stanów Zjednoczonych jest jego spożywanie na ciepłych tostach czy też kanapkach- klasycznie na warstwę masła kładzie się warstwę dżemu. Masło orzechowe świetnie sprawdzi się jednak jako dodatek do wielu dań zarówno słodkich jak i słonych. Można nim urozmaicić śniadania takie jak owsianki, naleśniki czy tez gofry. Świetnie nadaje się też do deserów, ciast, jako dodatek do kremów i musów, a także w daniach na słono- jest niezbędnym dodatkiem wielu egzotycznych potraw takich jak sosy czy gulasze. Możliwości są niezliczone!