Co jeść, aby ograniczyć opryszczkę.

Co jeść, aby ograniczyć opryszczkę.

Nie każdy zarażony opryszczką będzie musiał rozwinąć objawy choroby. Charakterystyczny dla tej choroby pęcherz gorączkowy chroni wiele osób przed przenoszeniem wirusa. Inni mają jednak przez całe życie regularne ogniska opryszczki.

Częstotliwość nawrotów, wielkość wysypki i szybkość powrotu do zdrowia zależą od układu odpornościowego danej osoby. Aby ograniczyć epidemię opryszczki, należy zrobić wszystko, co możliwe, aby zapobiec ponownemu przebudzeniu się wirusa i chronić swój system odpornościowy. Wymaga to diety bogatej w składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwróć uwagę na produkty żywnościowe, które pomagają pozbyć się zimnych odleżyn i te, które najlepiej zostawić na boku.

Pomarańcze.

Nie tylko pomarańcze, ale wszystkie czerwone warzywa zawierają antyoksydanty, karotenoidy i witaminę C. Te składniki odżywcze wspomagają gojenie się zmian opryszczkowych. Wzmacniają one również system odpornościowy.

Ryby.

Ryby to pokarm bardzo bogaty w omega-3. Ten kwas tłuszczowy pomaga opanować stan zapalny i naprawić uszkodzone tkanki. Jest zatem zrozumiałe, dlaczego ważne jest, aby włączyć go do diety, gdy wirus opryszczki budzi się. Pomaga to ukoić ból i usprawnić proces leczenia.

Cynk

Cynk bierze udział w wielu reakcjach metabolicznych. Uczestniczy w ochronie organizmu przed infekcjami. Jego spożycie w diecie jest skuteczne zarówno w leczeniu przeziębień, jak i w odstępie czasu pomiędzy kolejnymi wybuchami opryszczki. Aby zwiększyć spożycie żywności bogatej w cynk, ważne jest, aby wybrać różne źródła białka. Na przykład, można jeść podroby, takie jak wątroba, wołowina, orzechy lub szpinak.

Lizyna.

Jedzenie pokarmów bogatych w lizynę jest kolejnym sposobem na ochronę przed nawrotami opryszczki. Aminokwas ten odgrywa ważną rolę w metabolizmie organizmu, zapobiegając replikacji wirusa opryszczki. Ryby, kurczak i warzywa należą do żywności, która zawiera duże ilości tego aminokwasu.

Żywność, której należy unikać.

Aby ograniczyć nasilenie epidemii opryszczki i skrócić czas jej trwania, zaleca się nie spożywać zbyt dużej ilości cukru. Konieczne jest zatem kontrolowanie spożycia napojów słodkich, słodyczy i ciastek. Smakosze po prostu muszą się zachowywać.

Alkohol w dużych ilościach również nie jest zalecany, ponieważ osłabia on układ odpornościowy i może nasilać objawy. Ból i zapalenie spowodowane wybuchem opryszczki są wtedy bardziej intensywne.

Wreszcie, należy pamiętać, że żywność kwaśna ma tendencję do wzmacniania bolesnych odczuć pęcherzyki gorączkowe podczas jedzenia. Dlatego mądrze jest odstawić ocet, cytrynę i owoce cytrusowe, które mają wyraźną kwasowość. W kontakcie ze zmianami opryszczkowymi, produkty te podkreślają ból. Nie powinny być one jednak całkowicie zakazane z diety, lecz raczej spożywane w innej formie.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )