
Myślisz o otwarciu restauracji? Poznaj najmodniejsze style lokali!
Sytuacja, która panuje na praktycznie całym świecie od prawie roku, sprawiła, że branża gastronomiczna przechodzi kryzys. Pomimo to, nadal wiele osób marzy o tym, aby samemu otworzyć restaurację. Jesteś wśród nich? Uwielbiasz przyjmować gości? Sprawiać, że ludzie czują się zrelaksowani? Kochasz dobre jedzenie? Jeżeli tak, to nadajesz się na prawdziwego gospodarza. Może czas na zaplanowanie własnego biznesu, który ruszy wraz z „zakończeniem” pandemii? Zobacz, jakie wnętrza są najmodniejsze w restauracjach w Polsce i na świecie!
Styl industrialny – fabryki wkraczają na salony
Nawiązujący do starej architektury przemysłowej styl industrialny cieszy się popularnością już od dobrych kilku lat. Czym się wyróżnia? Przede wszystkim dużymi, przestrzennymi, loftowymi wnętrzami. Są one zazwyczaj oszczędne, jeżeli chodzi o dekoracje, raczej „surowe”. Najbardziej charakterystyczne dla stylu industrialnego są jednak widoczne elementy konstrukcyjne i instalacje (elektryczne, wentylacyjne czy hydrauliczne). To właśnie one nadają wnętrzu niepowtarzalny klimat rodem ze starego browaru!
Jeżeli decydujesz się na styl industrialny w lokalu, pamiętaj, aby wybierane przez Ciebie meble cechowały się prostotą i nowoczesnością. Niezwodne w tym przypadku jest połączenie drewna z metalem.
Dla romantycznych dusz – styl prowansalski
W opozycji do modnego stylu industrialnego stoi styl prowansalski, który również ma mnóstwo miłośników. Inspirowany południowym regionem Francji, odzwierciedla panującą na tamtejszych wsiach malowniczość i tradycję. W takim wystroju dominują jasne, pastelowe kolory, biel, szarości i motywy roślinne.
Marzy Ci się wnętrze restauracji w stylu prowansalskim? Zadbaj, aby było jasno i przytulnie. Nie może zabraknąć dodatków w postaci miękkich poduszek (np. na parapetach, sofach) oraz kwiatów i ziół. Ważnym elementem, na który należy zwrócić uwagę przy projektowaniu restauracji, jest nie tylko styl, ale też rozmieszczenie stolików. Zwraca na to uwagę artykuł na portalu http://www.krispol1liga.pl/, wskazując na to, że prawidłowe rozmieszczenie to swoboda zarówno dla klientów, jak i obsługi lokalu.